Politológus Mihály

Kis segítség az előválasztási átvilágításhoz

2021. január 02. 09:53 - Politológus Mihály

Az ellenzéki összefogás "A korszakváltás garanciái" című közös kiáltványának 4. pontja szerint

"a közös listát állító pártok határozottan elutasítják olyan képviselőjelöltek támogatását, akik emberi méltóságot sértő kijelentéseik, Fidesszel való elvtelen összejátszásuk, korrupciós cselekményekben való bizonyított részvételük vagy egyéb törvénysértő tevékenységük miatt nem méltók a korszakváltást akaró választópolgárok bizalmára".

Ezt a pártok közösen szervezett szigorú átvilágítással próbálják elérni, hogy ezzel is elejét vegyék az olyan kínos eseteknek, mint legutóbb a fentiekben több ponton is érintett Bíró László tiszaújvárosi képviselőjelölté volt. Mindez azonban csak akkor lehet hiteles, ha nem lehet elintézettnek tekinteni a korábbi rasszista kijelentéseket egy bocsánatkéréssel, a Fidesszel való összejátszást annak szüneteltetésével, vagy egy folyamatban levő büntetőeljárást a koncepciós pernek minősítéssel.

Az átvilágítást szeretném megkönnyíteni a most következő összeállítással. Az előválasztási jelöltek közül Szombathelyen már három név is ismert, kezdjük velük.   

- Ungár Péter már hivatalosan is az LMP szombathelyi jelöltje. Ungár édesanyjával, Schmidt Máriával közös családi vállalkozásában Mészáros Lőrinc is társtulajdonos, így elég látványos a "Fidesszel való elvtelen összejátszás". Egy NER-oligarchától senki nem várhatja komolyan a korszakváltást.

- A DK vélhetően Czeglédy Csabát indítja majd, bár erről még nincs hivatalos döntés. Czeglédy ellen költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt folyik eljárás, nemrég kamarai tagságát is felfüggesztették. A DK szerint Czeglédy "koncepciós eljárás áldozata". Jelenleg nem tudni, mikor és milyen eredménnyel ér véget az eljárás, így Czeglédy csak abban az esetben indulhatna a fentieknek megfelelő jelöltként, ha addigra sikerül tisztáznia ártatlanságát.

- Az ex-Jobbikos, jelenleg független Bana Tibor ugyan nem tartozott a párt szélsőségesei közé, de az ő múltjában is lehet "emberi méltóságot sértő" kijelentést találni. Ebben a sajtóközleményében például kurucinfós stílusban fejti ki, hogy miért "illik komolyan venni a szocialista cigányok fenyegetéseit". (Ezt a rasszista hangvételű MSZP-ellenes kirohanást olvasva nehéz elképzelni, hogy a korábbi szombathelyi MSZP-elnök Czeglédy mögé beállna a helyi jobbikos tábor, és könnyen eszünkbe juthat a győri jobbikosok 2019-es dezertálása.)

Eddig háromból hárman nem mennének át egy valóban szigorú átvilágításon, de talán nem reménytelen még a helyzet: a helyi viszonyokat jól ismerő nyugat.hu szerint a csak pár éve politizáló, nemrég a Momentumhoz igazolt László Győző alpolgármester is indulhat az előválasztáson, aki a portál online szavazásán második helyen végzett szorosan Czeglédy mögött.     

A szombathelyi esettanulmány után lépjünk kicsit hátrébb, és nézzük át az összképet!

Az "emberi méltóságot sértő kijelentések" a szélsőjobboldali gyökerű Jobbikkal kapcsolatban merülhetnek fel legkönnyebben. A párt radikálisainak nagy része ugyan már a Mi Hazánk táborát erősíti, de ne legyenek illúzióink: aki 2015 előtt is tagja volt a pártnak az vérmérséklettől függően kivehette a részét a cigányok/zsidók/melegek elleni uszításból. A kérdés inkább az, mennyi nyomot hagyott maga után. A kevésbé körültekintők, mint Rig Lajos, még 2015-ben is a Facebook oldalukon osztották az ilyen tartalmakat, de Bíró Lászlónál is csak pár kommentet kellett előkeresni.

De ezeknél is sokkal nyomasztóbb a rakparti holokauszt-emlékhelyet meggyalázó Kulcsár Gergely esete. A gyomorforgató performanszt egy durcásan virággal pózolós fotóval jóvátettnek tekintette az akkori vezetőség, és Kulcsár a 2019-es önkormányzati választáson már a Jobbik-LMP-Momentum közös jelöltjeként indult volna. Bár a Momentum felsőbb vezetésének nyomására visszaléptették, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei listájának második helyéről így is bekerült a megyei közgyűlésbe. 2020 elején Jakab Péter kizáratta Kulcsárt a pártból, de ő a mandátumáról nem mondott le. Ha ettől a minden tisztességes ember számára vállalhatatlan figurától is ilyen nyögvenyelősen tudtak csak megszabadulni (a cipőbe köpködés 2011-ben történt), akkor bőven lehetnek itt még csontvázak a szekrényben. 

De nem csak a Jobbiknál merülhet fel ez a probléma. 2018-ban a Momentumos Nemes Balázsról került elő egy felvétel, amin zsidózik, cigányozik, és a melegek ellen uszít. Nemes ezt egy bocsánatkéréssel elintézte, arra hivatkozva, hogy 17 évesen mondta ezt, és azóta sokat változott. Ennyi elég volt a pártnak is, és Nemes az EU parlamenti választásokon már a Momentum listájának 3. helyén szerepelhetett. A Momentum előválasztási jogot adna a 17 éveseknek, hiszen ebben a korban képes már az ember felelős döntést hozni, Éppen ezért Nemesnek is vállalnia kellene a felelősséget a 17 évesen tett kijelentéseiért és nem lenne szabad jelöltetnie magát.

A "Fidesszel való elvtelen összejátszás" ellenzéki bajnoka kétségtelenül az MSZP. A 444 által kirobbantott parkolási botrányban kiderült, hogy Zuglóban a háttérből Tóth Csaba által irányított MSZP frakció együtt mutyizott a Fidesszel. (Tóth Csaba volt a fenti Bana Tibor-idézetben említett vasi MSZP beléptetési botrány fő felelőse, és róla mondta azt Karácsony Gergely, hogy a családját fenyegette.) De hasonló ügyekre derült fény a kispesti MSZP háza táján is, míg az óbudai MSZP-s alpolgármester, Czeglédy Gergő (aki nem rokona Czeglédy Csabának) egy egész cégcsoportot virágoztatott fel fideszes közreműködéssel. 

A korszakváltáshoz tiszta múltú emberekre lenne szükség, de ehhez komolyan kéne venni a pártoknak a kiáltványban vállalt garanciát. A szombathelyi előválasztási jelöltek sajnos nem ezt mutatják, és tartok tőle, hogy a posztban felsorolt további érintett politikusok is felbukkannak majd az előválasztáson. Ezért lenne fontos, hogy legyenek függetlenek, új arcok is az indulók között, és legyen jobb választás a selejtes pártkádereknél.

És persze tegyük hozzá: valódi korszakváltásról akkor beszélhetünk majd, ha Gyurcsány Ferenc is eltűnik a képből.   

        

            

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politologusmihaly.blog.hu/api/trackback/id/tr116367232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2021.01.03. 16:55:56

Kimaradt a felsorolásból Gyurcsány uram külhoni magyarokkal szembeni uszítás sorozata.
Sőt, gondolom ebbéli nézetét a kampány során továbbra is hangoztatni fogja.

Boycie 2021.01.05. 18:08:09

Te egy vicces blogger vagy. Leírtam kommentben hogy milyen problémák vannak egyes Összefogás jelöltekkel, miket mondtak már. És erre "Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!" Örülök hogy az Összefogás politkusai szerinted is egy szalonképtelen söpredék :)))

Amúgy Czeglédy Csabát már 2010 előtt is jogerősen elitélték mindenféle gazemberségért. Ezeknek a pártoknak ilyen politikusai, jelöltjei vannak :(((

Politológus Mihály 2021.01.05. 18:21:07

@Boycie: Azért tiltottam le pár erősebb kifehezést, mert van egy figura, aki rendszeresen telefloodolja az összes politikával foglalkozó blog.hu-s blogot, itt is ezt csinálta, és először így próbáltam ennek elejét venni. De sajnos ez nem volt elég, ezért kellett bevezetnem az előmoderációt.

Most kiszedtem ezek közül a gyengébbeket a kedvedért :)

Boycie 2021.01.05. 20:20:56

Na ja, most kiszedtem a Brendel kedvenc szavát mert az tiltva volt, de azt korábban nem alkalmaztam. Nem tudom leírni mik voltak, mert nem megy át :)))
Nem könnyű blogot üzemeltetni

PS: egy másik nicken és e-mail címen le vagyok itt tiltva, fogalmam sincsen hogy miért :)))
Egyszer egy töri blogon letiltottak, mert valamelyik hozzászóló kitalálta, hogy én ugyanaz az ember vagyok mint egy másik nick aki tényleg megkérdőjelezhető dolgokat írt. Ez nagyon megtetszett a bloggazdának, lenácizott a másik nick kommentjéért és kitiltott. Dehát én nem ugyanaz voltam és csak wikipedia szócikket linkeltem be ("objektív igazság"??), ami nem tetszett a bloggazdának mert nem illeszkedett a prekoncepciójába :)))
Egyszerre csak egy nicket használok, ha hagynak egyáltalán kommentelni :)

Boycie 2021.01.05. 20:21:10

@Politológus Mihály: Thanks. Az a Brendel Mátyás nevű elmebeteg, lecsúszott tudós. Nem szedi a gyógyszereit és amikor elhatalmasodik rajta a világ gyűlölete, akkor ide jön anyázni, mert normális ember nem áll szóba vele :(

Most már nincs meg amit írtam és nem írom újra de gondolom a ........ meg a cigány lehetett ami esetleg tiltott, fogalmam sincs miket tiltasz. Brendel kedvenc szava a ".mongol...", de neki mindenki az aki nem ő maga. Szánalmas.
süti beállítások módosítása