Politológus Mihály

Kiváltságosok és páriák

2021. április 23. 19:33 - Politológus Mihály

A hamarosan megnyíló éttermek, kocsmák, szórakozóhelyek, mozik, és sportlétesítmények csak védettségi igazolvánnyal lesznek látogathatók (a teraszokat leszámítva), Orbán meglépte, amit sokan blöffnek hittek, és ennek súlyos következményei lehetnek.

4 millió oltottnál hozta meg ezt a döntést, rajtuk kívül pár százezren lehetnek még akik a betegségen átesettség révén szerezték meg a védettségi igazolványt. Két részre oszlik a társadalom: kiváltságosokra és páriákra. És a páriák már most nagyon dühösek. 

Nem lesz hálás feladat a védettségi igazolvány ellenőrzése, és nem kell sokat várni az első komolyabb konfliktusra. Pincérek fognak igazoltatni az éttermekben és a jegyszedők a moziban? Hogy akarják ezt betartatni?

Végtelenül megalázó helyzet lesz ez azoknak, akik nem jutottak még, vagy nem is tudnak hozzájutni az igazolványhoz. És ez már tényleg egy olyan dolog, ami miatt büntetni fogják a Fideszt a jövő évi választáson. Sokan vannak, akik leszarják a korrupciót, a legrosszabb időket idéző propagandát és az ország keletre térítését, de amikor nem engedik be őket a kocsmába, akkor már nem lesz az az Isten, hogy ők még egyszer a Fideszre szavazzanak.

A márciusi nemzeti konzultációban a válaszadók 65%-a támogatta, 35%-a ellenezte ezt a tervet. A KSH legutóbbi felmérése szerint a megkérdezettek 61.7%-a választja az oltást, 14.4% hezitál, 18.8% pedig elutasítja. Arról viszont nem szól a felmérés, hogy az oltást választók közül mennyien fogadnák el a keleti vakcinákat is, pedig különösen a kínaival szemben elég nagy a bizalmatlanság.

És nem kell ahhoz összeesküvés-hívőnek lenni, hogy valaki ódzkodjon a koronavírus elleni oltástól ilyen ellentmondásos hírek mellett. Az AstraZeneca vakcinához kapcsolódó vérrögképződési kockázatot előbb határozottan cáfolták, aztán pár héttel később elismerték. A Sinopharm vakcináról is ellentétes hírek érkeznek, vagy alig véd, vagy jobb, mint a Pfizer. Óriási üzletről van szó, mindegyik gyártó szeretné kiütni a másikat, a Fidesz pedig megint milliárdokat nyúl le a kínai vakcina-bizniszen, így nyilván ezt fogják erőltetni. Ezek után, a javuló járványadatokat látva érthető lehet, ha sokan még várnának az oltással.  

Ebben a helyzetben az antitest-tesztelést javasolnám mindenkinek, hiszen akár tünetmentesen átesettek is szerezhettek védettséget, és így ők is megkaphatnák az igazolványt (egyelőre 4 hónapra). Ez a teszt kb. 10 ezer forintba kerül, az akkreditált laborok listája itt érhető el.  

Miközben az antitest-teszt jelenleg az egyetlen bizonyíték arra, hogy valaki valóban immunis, mégis az ezzel megszerzett védettségi igazolvány jár le a leghamarabb, és ez az önköltséges. Az oltással szerzett immunitáshoz heteknek kell eltelnie, a beoltottak viszont azonnal megkapják az igazolványt, ami soha nem jár le, pedig fél év elteltével ugyanúgy lecsökken az antitest-szintjük, mint a betegségen átesetteknél. A TASZ erre hivatkozva közölte pénteken, hogy diszkriminatív és alaptörvény-ellenes a megkülönböztetés ilyen feltételek mellett.

A páriák köre lassan szűkül, a feszültség viszont csak nőni fog, ha a nyaralást is keresztülhúzza az igazolvány hiánya. Orbán átlépte a Rubicont.   

 

    

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politologusmihaly.blog.hu/api/trackback/id/tr5416510956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása