Politológus Mihály

Gődény Párt 2.0

2020. szeptember 26. 12:46 - Politológus Mihály

2021 elején Doktor Gődény bejelenti, hogy mozgalma párttá alakul, és indulnak a 2022-es választáson.

A Normális Magyarországért Pártot pár hónapon belül már 4%-ra mérik a közvéleménykutatók, amivel megelőznek több ellenzéki pártot, például az MSZP-t.

A vírus okozta válság 2021-re éri el tetőpontját. Tömegek vesztik el munkájukat az újabb megszorító intézkedések nyomán, akik a kormány mellett a médiát és az ellenzéki pártokat is hibáztatják a kialakult helyzetért.Az NMP népszerűsége folyamatosan nő.

2022 áprilisában az NMP 80 választókerületben indít egyéni jelöltet. Meglepően látványos kampányt folytatnak, óriásplakátjaik országszerte megjelennek, az ellenzéki pártok a Fideszt sejtik a háttérben. Jelöltjeik többsége megszerzi a szavazatok 5-10%-át, a Fidesz felé billentve el valamennyi az ellenzéki összefogás számára korábban még nyerhetőnek hitt körzetet.

godeny.jpg

Ez persze csak egy lehetséges forgatókönyv, de egyáltalán nem valószínűtlen.

Gődény 2018-ban Közös Nevező 2018 nevű pártjával indult a választáson. A párt kampányvideói ma is elérhetők a YouTube-on. Több videójuk készült arra a témára, hogy a pártelnök és kollégája meglátnak a TV-ben egy ellenzéki politikust (Karácsonyt, Gyurcsányt, Fekete-Győrt, Szél Bernadettet stb), mire Gődény egy kalapáccsal szétveri a tévét. Fideszes verzió valamiért nem készült. 

A Partizán több videót is készített a választáson indult kamupártokról, amelyekben rendre feltűnt Gődény Doktor is.

Doktor Gődény azonnal meglátta a potenciált a vírus megjelenésében: azt a narratívát kezdte el tolni, amit az emberek hallani akartak. Vírus-szkeptikus videói milliós nézettséget értek el a YouTube-on, és a Facebookon is rohamosan nőtt a népszerűsége. Miközben a rémhírterjesztési rendelet miatt zárt csoportokban megjelent, alig olvasott posztokért vittek el embereket a rendőrök, a legismertebb vírus-szkeptikus érinthetetlen maradt. Hivatalos oldalát már közel 120 ezren követik, amivel lekörözte például Hadházy Ákost (97 ezer), vagy Szél Bernadettet (101 ezer) is. A napokban törölték ugyan mozgalma százezer követős oldalát, de a helyette indított új szinte azonnal elérte a 30 ezret, és szeptember elején elindultak minden megyében és a fővárosban is a helyi FB csoportok is, amelyek összesen kb. 50 ezer embert fedhetnek le.

Nemrég az Átlátszónak is szemet szúrt, hogy Gődény adatokat gyűjt a követőiről.

Mi lehet a célja ezzel a hálózatépítéssel? Az előtörténet ismeretében elég esélyesnek tűnik, hogy ebből is párt lesz. És a Fidesznek ez kapóra jönne, a fent vázolt forgatókönyv miatt.

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politologusmihaly.blog.hu/api/trackback/id/tr416216034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meistrovich 2020.12.21. 18:11:13

Hát én nemhiszem hogy az az 1 millió ember, aki eddig a jobbikra szavazott az most is "hű" marad:)) Mert ez a mostani jobbik nagyon gáz.
Az aki tényleg jobbikos volt, az a MHM re fog szavazni. Egy nagyon kis százalék az összefoSásra, és egy szelet a fideszre vagy a kdnp re. Ez utóbbiban nem vagyok biztos, már hogy a fidesz és a kdnp közt hogy fog megoszlani:D.
Igazából csak a vírus miatti gazdasági nehézségek, munkanélküliség csalódottság stb miatt lehet másképp.

Tegyük fel hogy az összefosás nyer.. Ezek így együtt merre-hogyan- s miként kormányoznának? Csak a ne az Orbán a közös bennük, semmi más. Egy vállalatot nem tudnának elvezetni, nemhogy egy országot, gazdaságot..
Mert ahány ember annyi irány. Kb az lenne mint Gödön :)) Darabjaira hullana 2-3 éven belül.

Boycie 2021.01.05. 18:07:37

Miért lenne kamupárt? Egy normális Magyarországot szeretne a mostani agyrém helyett. Ehhez minden magyar állampolgárnak joga van aki nincsen eltiltva a közügyektől. A demokrácia pont arról szól, hogy az induló pártok közül az egységsugarú (általában teljesen hülye) választó kiválasztja azt amelyik neki szimpatikus és arra szavaz.
Gődény miért lenne alkalmatlanabb Gyurcsánynál vagy Szél Bernikénél? Nyilván mindegyik teljesen alkalmatlan.
Nézd meg az USA-t. Lehetett választani a Trump meg a korrupt és demens Biden közül. Szuper. Biztosan nem több mint 10% az aki tudta hogy melyik mögött milyen lobbik állnak és az alapján választott. De még azért az sem a demokrácia diadala :)))

Politológus Mihály 2021.01.05. 18:26:18

@Boycie: A Közös Nevező 2018 párt, aminek Gődény volt az elnöke, a választás évében jött létre. Behúztak 153 millió kampánytámogatást, amit vissza kellett volna fizetniük, mivel csak 0.07%-ot értek el, de ezt nem tették meg.
Jelenleg költésgvetési csalás miatt nyomoznak az ügyben.

telex.hu/belfold/2020/10/06/godeny-partja-koltsegvetesi-csalas-miatt-is-nyomoznak

Boycie 2021.01.05. 20:06:56

@Politológus Mihály: Azért ez egy bonyolult kérdés.
Szerintem a "rendes" demokrácia az lenne, hogy bárki választható és egyenlő feltételekkel hidetheti a baromságait, majd az emberek eldöntik hogy mi tetszik nekik és mi nem (ehhez persze szólás és sajtószabadság is kellene, stb). És természetesen arányos listás választás. Persze ez a gyakorlatban nem működik túl jól, ezért (és mert a nagyobb pártoknak érdeke a konkurrencia csökkentése) mindenféle szabályokkal akadályozzák az új pártok lehetőségeit. Erre jó példa a UK (vagy az USA).
Porter 5 Forces: "barrier to entry" the competition egy fontos tényező a versenyhelyzet értékelésénél. A politikában ez a "barrier to entry" általában nagyon magas (ahogy a tőkeintenzív iparágakan is).
Nem a Gődény tehet arról, hogy az emberek nem őt választották hanem mondjuk Orbánt vagy Gyurcsányt és ezért csak 0.07%-ot ért el :)))
Remélem érted a lényeget.

Politológus Mihály 2021.01.05. 20:19:48

@Boycie: Szerintem elég egyértelmű, hogy pénzt akarta csak behúzni, nem gondolta komolyan, hogy bárki is szavazna a pártjára, mivel nem is csináltak semmit ezen a pár youtube videón kívül.

Érdekes módon van Gődénynek egy közeli barátja, Seres Mária, aki ellen most szintén eljárás folyik kampánytámogatás vissza nem fizetése miatt.

Ahogy a partizános videóból kiderül, Seresnek van egy csomó személyes adata az országos aláírásgyűjtéséből, amiből ki lehet tölteni az ajánlóíveket.

Így lehet az, hogy jóval több aláírás szerepelt az ajánlóíveken, mint amennyien végül szavaztak ezekre a pártokra.

A 2018-as 6 ilyen gyanús párt is indult, ami mind ugyanahhoz a nyíregyházi baráti körhöz köthető. Összesen több, mint 2 milliárd forintot tüntettek el. Nézd meg a partizános videót.

Ha ez alapján sem akarod megérteni, miért kamupárt, akkor feladom :)

Boycie 2021.01.05. 20:33:38

@Politológus Mihály: Én elhiszem hogy kamupárt, csak azt mondom, hogy ha indul egy új párt, akkor az elején ugyanúgy tünhet kamupártnak mint az igazi kamupárt és nehéz jól belőni a szabályozást. A Kétfarkú az mi a fene?? Az ország érdekeit szolgálja? Egy frászt. De ügyesen elérték hogy elég sok teljesen idióta szavazzon rájuk, ezért nekik nem kell visszafizetni a pénzt. Ha bekerülnének a parlamentbe, mit tennének hozzá az ország kormányzásához? Kukorékolnának? Vagy tényleg az ingyen sörért kampányolnának?? Ennél nagyobb kamupárt nincs is.

Ha emlékszel 1990-re, ott azért voltak "sötét lovak". Volt egy Magyar Polgári Párt, be is került a listát allítók közé. Egy ismerősöm lelkes hívük volt és mondta hogy ezek nagy meglepetést fognak okozni a választáson. Hát tényleg nagy meglepetés volt, mert jóval kevesebb szavazatot kaptak mint ahány ajánlásuk volt. Ennek azért több oka is lehetett, nem hiszem hogy akkor ezzel csaltak volna.

Egyébként amit írtál, azt banki csalásokból ismerem :))) Amikor valakik lebuknak, hogy hamis igazolásokkal vagy fiktív nevekre (hajléktalanok, halottak) vettek fel hiteleket, akkor vannak ilyen "minták" az elkövetésben.

Politológus Mihály 2021.01.05. 20:46:44

@Boycie: Régen a kopogtató cédulát csak egy pártnak adhattad oda, most meg egy ember akárhány pártnak aláírhat. 1990-ben még nem lehetett ilyen könnyen csalni. :)

A Kétfarkú az önkormányzatokban csinál értelmes dolgokat, pl a Hegyvidéken kiderítették, hogy volt valami tikos pályázat, amin mindig bennfentesek nyerhettek csak, ők meg meghirdették :) Meg van egy csomó közösségi akciójuk (kátyúzás, szemétszedés stb), amivel felhívják a figyelmet helyi problémákra. A parlamentbe már nem hiányoznak szerintem sem, de kamupártnak nem lehet őket mondani, nincs közpénz-tartozásuk és 5%-ra mérik már őket.

Boycie 2021.01.05. 22:34:51

@Politológus Mihály: Jó :)
Most jöttem rá hogy az én vulgáris "kamupárt" definiciómba illik az MSZP vagy a Párbeszéd is, a Fodor féle pártról nem beszélve (tudom hogy visszavonult, de ettől nem lett se több tagjuk, se több szavazójuk) Sőt ezen az alapon a Bokros vagy a Béndek pártja is kamupárt :))) Program van, szavazó nincs. Egyszer valamelyik Nádor utcai (CEU környéki) kávézóban kiröhögtem a Bokrost, hogy gyakorlatilag ő a párt egyetlen tagja, az ő fő jövedelme a CEUs fizetése, ergo az ő pártja a SOROS PÁRT :)))

Politológus Mihály 2021.01.05. 22:47:04

@Boycie: Fodor a megélhetési politikus iskolapéldája volt, ez kétségtelen :) Az MLP valóban egy óriási blöff volt csak. A mostanra összetöpörödött MSZP szintén az ügyes blöffjeinek köszönheti, hogy ennyi önkormányzati pozit kiharcolt magának. A PM egy érdekes sztori, mert Karácsony a legnépszerűbb ellenzéki politikus, Szabó Tímea is elég ismert, aztán mint párt még sincsenek sehol. Lehet, hogy sokan MSZP-snek hiszik Karácsonyt, talán ezért szavaz még egyáltalán valaki az MSZP-re :)

De mindettől nem tudom relativizálni azt, hogy szélhámosok lehúzzák az adófizetőket több száz millióra kampánytámogatás címén, miközben semmilyen látható politikai tevékenységet nem folytatnak.

seol 2021.01.09. 13:53:25

@Politológus Mihály:

Mind jogos; de arról se feledkezzünk meg, hogy a kétfarkúak a kampánytámogatásuk elég nagy részét különböző projektek támogatására osztották ki (futólag néztem utána, de emlékeim alapján egészen korrekt pályázási lehetőségekkel), nem pedig lenyelték/ellopták, mint hősünk, illetve annyian mások.
süti beállítások módosítása