Politológus Mihály

Lázadás a lezárások ellen - indul a tüntetéshullám

2021. január 30. 10:52 - Politológus Mihály

Miután Orbán világossá tette, hogy húsvét előtt szó sem lehet a korlátozások feloldásáról, és a lázongó vendéglátósoknak csak a már korábban megítélt bértámogatások kifizetésének felgyorsítását dobta fel, felgyorsultak az események a lázadók táborában. Mostanra már három különböző csoportosulás hirdetett meg tüntetést és polgári engedetlenségi mozgalmat három különböző időpontban. 

1.) Január 31., Hősök Tere - Tüntetés az életért és a szabadságért

Az Ecsenyi Áron egyszemélyes projektjének tűnő Le az Adók 75%-ával Párt eredetileg január 25.-ére hirdette meg a Tömeges Üzletnyitás mozgalmat. Ezzel párhuzamosan civil kezdeményezésként megjelent a Facebookon egy február 1.-re, a Hősök terére meghirdetett lezárásellenes tüntetés eseménye Országos Nyitás néven, amire pár napon belül több ezren regisztráltak. Ezt az eseményt azonban törölték, Ecsenyi pedig azonnal ráugrott a kínálkozó lehetőségre. Ugyanezen a néven létrehozott egy új eseményt, amivel hasonlóan jó eredményt ért el: mostanra már 3 ezer fölötti tömeg jelezte, hogy ott lesz. Ezt nevezte át végül a mostanira.

Csakhogy így egy napra volt meghirdetve a tüntetés és az üzletnyitási akció, ráadásul hétfőre. Hősünknek ez elég későn esett le, és alig pár nappal az esemény előtt döntött úgy, hogy a tüntetést átteszi vasárnapra, de emellett megtartja hétfőn is, a nyitási akcióval együtt. Ezzel valószínűleg sikerült teljesen összezavarni és megosztani az érdeklődők táborát. 

Az egy ponty karizmájával rendelkező, gátlástalan nyomulásával Gődény ellenszenvét is kiváltó Ecsenyi akciója várhatóan káoszba fullad. A tüntetők tízezres, az üzletüket kinyitók milliós bírságokra, és legalább féléves bezárásra számíthatnak.  

2.) Február 28. - Dr. Gődény demonstrációja

A járványszkeptikus guru február 28.-ára helyezett kilátásba egy egyelőre még nem részletezett demonstrációt. Emellett egy meg nem nevezett cég által készített felmérést is bemutatott, amely szerint frissen alakult pártja már 7 százalékon áll, ami szerinte automatikusan 18 parlamenti mandátumot jelentene 2022-ben. (Csak emlékeztetőül: az LMP 2018-as 7%-os listás eredménye 5 mandátumot ért.) A 7% ugyan aligha igaz, de Ecsenyivel ellentétben Gődénynek 100 ezres tábora van a Facebookon, és neki már van referenciája egy kb. ezer fős tüntetés levezénylésére ugyanebben a témában. Ugyanakkor sokan lehetnek a lezárásokat ellenzők között is, akik vállalhatatlannak tartják kamupártos múltja és/vagy túltolt összeesküvés-elméletei miatt.

3.) Március 15., Nagykörút - Tibi Atya demonstrációja

Legújabb versenyzőnk a magyar Facebook első számú véleményvezére, a vendéglátásban személyesen is érdekelt Tibi Atya, vagyis Tóth Máté. A már régóta lázongó mémgyáros nemrég megtolta kicsit a Mi Hazánk lezárásellenes aláírásgyűjtési akcióját, amire válaszul Dúró Dóra pózolt egyet Tibi Atya rozéjával. The beginning of a beautiful friendship... 

Tibi Atya március 15.-ére tűzte ki a maga akcióját, ami tekintve az ünnep hagyományait, az eddigi legjobb választásnak tűnik. Hősünk már nem egyszerű tüntetésben gondolkodik, hanem egyenesen a Nagykörutat foglalná el, aminek nyilván nagyobb visszhangja lenne, viszont garantált lenne a konfliktus is a közlekedésben feltartott tömeggel.  

Egyelőre nem tudni, hogy a lezárásellenességre ráfordult Mi Hazánk beáll-e valamelyik rendezvény mögé, de ha igen, az biztosan Tibi Atyáé lesz. Ecsenyi próbálta ugyan őket is bevonni, de ignorálták, Gődénnyel pedig már a kezdetek óta ki nem állhatják egymást. 

Ahogy látjuk, ugyanazt a réteget három különböző csoport próbálja maga mögé állítani, így egy jelentősebb megmozdulás helyett lesz három kisebb, amelyek sikertelensége mind csak gyengíteni fogja az utánuk következőt.

Eközben az ellenzéki pártok közül a Momentum és az MSZP egyes politikusai is előálltak megoldási javaslatokkal a vendéglátósok problémáira, de ők jóval óvatosabbak, inkább a támogatások növelését hangsúlyozzák, és csak a teraszokat nyitnák meg.   

Orbán az ősszel rosszul mérte fel a második hullám súlyosságát. Meggondolatlan módon magára húzta, hogy a védekezés sikerét a halottak számában mérik, és még akkor is erőltette a tízezres focimeccseket, amikor már látszott, hogy ezúttal tényleg bekövetkezhet, amivel tavasszal riogattak. A most már a hivatalos KSH adatokkal is alátámasztott 2020-as 10 ezer áldozat az elmúlt 20 év legrosszabb halálozási adatához vezetett. És hiába próbálta letolni magáról a felelősséget, az már ráégett.      

Emiatt nem mer most kockáztatni, és próbálja valahogy kibekkelni enyhítések nélkül azt a két hónapot, amire beérkezik már elegendő vakcina. És akkor aki akarja, be tudja magát oltatni, a jó idővel pedig egyébként is lassul majd a vírus terjedése, úgyhogy lehet nyitni.

Ez egy, ha nem is rugalmas, de érthető stratégia. Az elégtelen támogatási rendszer felülvizsgálatának elmaradása azonban nem az. A HVG nemrég kiszámolta, hogy a gazdaságvédelemre elkülönített 3628 milliárd forintnak csak a negyede mehetett válságkezelésre. Fontosabb volt százmilliárdokat költeni atlétikai stadionra, motorsportra és űrkutatásra, mint a korlátozásokkal arányosan támogatni a legsúlyosabban érintett szektorokban dolgozókat. Ez az igazi botrány.     

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politologusmihaly.blog.hu/api/trackback/id/tr2716408782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása