Politológus Mihály

Ki legyen Orbán következő kihívója?

2022. október 28. 16:02 - Politológus Mihály

mzp.jpg

A kormánnyal szembeni elégedetlenség folyamatosan nő. Rég nem látott tömegek tüntetnek országszerte. De Orbánnak nincs félnivalója, amíg senki nem áll a tömeg élén. Egyelőre tart még a választók haragja az összefogás vesztes pártjaival szemben, de ha továbbra sem érkezik meg fehér lovon a Tökéletes Kihívó, akkor egy idő után mégis csak közülük kell valakit választani.  Eddig egyedül Dobrev Klára jelentkezett be kihívónak, de vannak még a porondon lehetséges jelöltek. Nézzük végig a most szóba jöhető opciókat!

1. Donáth Anna

A DK mellett egyetlen jelentősebb ellenzéki párt van pillanatnyilag: a Momentum (a Mi Hazánkot nem tartom ellenzéki pártnak). A párt tényleges vezetője, Donáth Anna jelenleg anyasági szabadságon van, a helyén tevékenykedő Gelencsér Ferenc pedig teljesen alkalmatlan pártvezetőnek. Hiába mozdultak meg tömegesen a fiatalok, egyedüli generációs pártként a Momentum ebből semmit nem tudott profitálni eddig.

Donáth Anna visszatérésével új erőre kaphat a párt, és Orbán tökéletes ellentéteként erős jelölt lehetne kihívónak is. 

2. Márki-Zay Péter

MZP népszerűségét alaposan megtépázta a bukott kampány és az ennek során mondott blődségek, de ha a jelenleg folyó adomány-ügyet átvészeli és sikerül összehoznia a régóta lebegtetett pártját, még mindig szóba jöhet jelöltként. A kampány során semmilyen piszkos ügyet nem talált a múltjában a Fidesz propagandagépezete, így a becsületessége nem kérdőjeleződött meg. 

3. Botka László

A szegedi polgármestert korábban az MSZP jelöltjeként akkor buktatták meg, amikor egy Gyurcsány-mentes ellenzéki összefogást szeretett volna létrehozni. Az idő őt igazolta, Gyurcsánnyal semmilyen formában nem tudott eddig nyerni az ellenzék. Sikeres polgármesterként, az MSZP-s időket rég maga mögött tudva, ő is szóba jöhető jelölt lehet.

4. Bajnai Gordon

Válságkezelési tapasztalattal rendelkező ex-miniszterelnökként nem hagyhatjuk ki a számításból az újabban az ellenzék hátországában tevékenykedő Bajnait sem. 

 5. Dobrev Klára

A magam részéről a DK-t a Fidesz Patyomkin-ellenzékének tartom, és nyilván nem véletlenül szavazott Dobrev ellenében az aktív ellenzéki tábor nagyobb része az ellenzéki előválasztáson. Kizártnak tartom, hogy mögötte sorakozzon fel egy teljes összefogás. Az viszont könnyen meglehet, hogy egy a DK-val szembeni ellenzéki tömb jelöltje mellett harmadikként Dobrev is elindul majd Orbán ellen. 

És akkor nézzük az olvasók véleményét!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politologusmihaly.blog.hu/api/trackback/id/tr7517965068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása