Politológus Mihály

Húsz éve nem halhattak meg annyian, mint 2020-ban

2021. január 06. 10:34 - Politológus Mihály

(Ezt az írást 01.13.-án frissítettem a legújabb KSH adatok alapján. Az év végi becslésem változatlan maradt.) 

2020 novemberében 15,333-an haltak meg Magyarországon, ami 2000 januárja óta a legmagasabb havi adat. A KSH általában 3 hetes átfutással publikált heti halálozási statisztikáiból és az Operatív Törzs által jelentett COVID-halálozási adatokból kiolvasható trend alapján a decemberi adat hasonlóan rossz lehet, és ezzel éves szinten is az elmúlt két évtized legmagasabb halálozása várható.

Azért tartom fontosnak erre felhívni a figyelmet, mert még mindig rengeteg járványtagadó álhír kering a közösségi médiában. Ebben továbbra is Gődény György jár az élen, aki nemrég osztott meg Facebook oldalán egy viccesnek szánt videót, amely szerint "egy nem létező betegségtől nem halnak meg az emberek". Hazugságokkal hergelni az embereket rettenetesen felelőtlen dolog, és csak messzebb visz a megoldástól. Kontextusában kell értelmezni a tényleges halálozási adatokat és ezt összevetve a mérleg másik serpenyőjében levő gazdasági és társadalmi károkkal lehet kiválasztani a legjobb kompromisszumos megoldásokat. (Egy javaslatom nekem is volt a legutóbbi posztomban.) 

És akkor térjünk vissza az adatokra. Novemberben 3,073 COVID-hoz köthető halálozást jelentett az Operatív Törzs. Decemberben ez a szám már 4,714 volt. Az előző évek azonos hónapjaihoz képest számított novemberi (45.-48. hét) többlethalálozás viszont már 5,000 fölött volt, vagyis  kb. 70%-al volt magasabb, mint a novemberre jelentett COVID-halálozás. December 2. hetében a többlethalálozás már minimálisan, a 3. héten pedig már jelentősen a jelentett COVID-halálozás alatt volt. Bár a heti adatokat rendszerint utólag felfelé korrigálják még, itt feltehetőleg arról lehet szó, hogy az OT csúszással jelentette a haláleseteket.

A novemberi különbség a jelentések közti csúszásokon túl részben abból adódhat, hogy a túlterhelt egészségügy nem tudott ellátni más súlyos betegeket (áttételesen ők is a járvány áldozatainak tekinthetők), de vélhetően magasabb volt a tényleges COVID-halálozási szám is. Más halálozást jelentősen befolyásoló tényező nem merült fel ebben időszakban. 

2020 első 51 hetében 134,041-en haltak meg. Ez már több, mint 2005 óta bármelyik évi összhalálozás. Ha az 52. hétre az átlaghalálozáshoz (kb 2,600) hozzáadjuk az OT által jelentett COVID halálozás felét, még akkor is 3,000 fölötti halálozás várható. Az éves halálozás ezzel meghaladhatja a 137 ezret, ami az elmúlt 20 év legrosszabb adata. (A pontosság kedvéért: 2020 első hete dec. 30.-án indult, az év utolsó 4 napja pedig az 53. hétre esett, így még 2 nappal számolni lehet pluszban.) 

Ha az elmúlt 5 év heti halálozási adatait vetjük össze, látható, hogy az általában december végén induló és márciusban lecsengő influenza járványoknál már most is sokkal csúnyábban néz ki a 2020-as görbe. Korlátozások nélkül vélhetően még ennél is sokkal rosszabb lett volna. (Ezt mutatja Csehország és Hollandia példája, ahol a csökkenő számok a korai enyhítés után egyből újra növekedni kezdtek.) És bár az oltás már megkezdődött, és remélhetjük, hogy az új vírusvariáns ellen is hatásos lesz a vakcina, a következő hónapokban sajnos tovább fog még emelkedni a COVID áldozatainak száma, összességében messze meghaladva a szezonális influenza okozta halálozást.   

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politologusmihaly.blog.hu/api/trackback/id/tr7616373536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igazi hős 2021.01.07. 11:07:41

Még korrektebb lett volna egy népességarányos grafikon (is), hiszen az elmúlt 20 évben 5% feletti volt a népességcsökkenés. A "tökéletes" grafikon több korcsoportban muttatja be az élők és halottak számát és arányát, de a KSH-tól egy ilyen, legalább negyed óra munkát igénylő adat nem elvárható teljesítmény.

Politológus Mihály 2021.01.07. 11:13:00

@igazi hős: Nagyon sajnálom, hogy nem felelek meg az elvárásaidnak, és nem sikerült tökéletes chartokat csinálnom.

kvadrillio 2021.01.07. 14:03:59

AZT MONDJÁK A PIACI KOFÁK, HOGY ŐK NEM HISZNEK EBBEN A VÍRUSBAN, MERT KÖZÜLÜK SENKI NEM KAPTA EL, PEDIG NAPKÖZBEN SOXOR LETOLJÁK A MASZKOT ÉS NAGYON SOK VÁSÁRLÓ FORDUL MEG NÁLUK, A PIACON ! TÉNYLEG....EZ MÉGIS HOGY LEHET ???!

thotferi1 2021.01.07. 18:06:49

"Azért tartom fontosnak erre felhívni a figyelmet, mert még mindig rengeteg járványtagadó álhír kering a közösségi médiában." Honnan lehet tudni, hogy ki mitől halt meg, ha egyszer letiltották a boncolásokat? Az is lehet, hogy az intézkedések, a korlátozások miatt haltak meg ennyien és nem a járvány végzett az emberekkel. 10 ezer műtét maradt el és vélhetően még ennél is jóval több kezelés. Kibújik a szög a zsákból, hiszen novemberben 2000 emberrel több halt meg, akik nem voltak fertőzöttek. Ugyanakkor Svédországban 2015-ben is többen haltak meg, január és november között, mint ebben az évben: twitter.com/Sven_Roman/status/1347181415255961600 Hol van itt akkor a veszélyes vírus, amely ilyen drasztikus intézkedéseket követel? Elárulom: sehol!

Politológus Mihály 2021.01.07. 18:23:08

@thotferi1: OK, téged nem akarlak meggyőzni. Utaltál már Gődénynek?

thotferi1 2021.01.07. 18:59:16

@Politológus Mihály: Meggyőzni szerintem senkit sem kell semmiről, hanem maximum a tényeket tudjuk megismerni. A tények, a számok pedig önmagukért beszélnek, felesleges azokhoz győzködéseket társítani. Számomra a számokból az az értelmezése lett világos a dolgoknak, amit feljebb már leírtam.

kvadrillio 2021.01.07. 22:51:11

Azért ilyen magas a fertőzöttek száma, mert a londoni kormány tétlenül szemlélte az ünnepi időszakban felbukkanó vírusmutáció terjedését.

Andrea szerint elképesztő, hogy míg a teljes szigetország zár alatt van, addig a határok nyitva maradtak. A légi forgalommal pedig zavartalanul terjedhet az új variáns. Ráadásul a vesztegzár sem fékezi a britek turizmusszeretetét. A tengerentúli turistaparadicsomokban korlátozások nélkül engedik a vakációzást.
Túltolták a karácsonyt

Andrea szerint a karácsony előtti féktelen bevásárlási láz miatt az új koronavírus mutációja nélkül is jelentősen romlott volna a járványhelyzet. Várható volt, hogy az ünnepek után telítődnek a kórházak és ismét lezárják az országot. Skóciában sokkal rendezettebben mennek a dolgok, mint ahogy London országosan kezeli a járványt. Skócia, Wales és Észak-Írország a saját kezébe vette az irányítást. A három országrészben hamarabb és összehangoltan döntöttek a vírus terjedésének lassításáról.

JAHHHH...JAHHH...ORBÁN IS EZT CSINÁLJA ! SZENTESTÉT NYITVA HAGYTA A TALÁLKOZÁSOKHOZ, MEG IS BŐTT A BETEGEK, HALÁLOK SZÁMA !, MAJD A MAGYAR KÖZLÖNYBEN JANUÁR 6-TŐL FRENDELETILEG FOGADHATJA MAGYARO. AZ ANGLIÁBÓL-ÍREKTŐL ÉRKEZŐ REPÜLŐKET, AZ ÖSSZES TÖBBSZÁZ UTAZÓVAL ! SZTEM EZ A FASZ ORBÁN IS NYÁJIMMUNÍTÁST AKAR, SOK-SOK HALÁLESETTEL EGYÜTT !

ILYET CSAK GYILKOSOK AKARHATNAK !!!

kvadrillio 2021.01.07. 22:51:22

@kvadrillio: ,,,AZÉRT NEM KAPJÁK EL A KORONAVÍRUST A KOFÁK, MERT NAGYON ERŐS AZ IMMUNRENDSZERÜK ! MINDEN NAP TALÁLKOZNAK KÜLÖNBÖZŐ BETEGSÉGEKET HORDOZÓ EMBERKÉKKEL ÉS AZ IMMUNRENDSZERÜK ETTŐL, HOSSZÚ ÉVEK ALATT MEGERŐSÖDÖTT !!! :)

KB. EZÉRT IS JÓK A VÉDŐOLTÁSOK ! :)

Piffu 2021.01.12. 21:06:12

Az ő érvelésével tessék vitatkozni:

Dr. Lyons Weiler a Pittsburgh-i Egyetem tudományos főmunkatársa, ahol a Bioinformatikai Elemzési Alap tudományos igazgatója. PhD fokozatát a Nevada Reno Egyetemen szerezte az ökológia evolúció és a természetvédelem biológiájában. Számos publikációja jelent meg fejlett új módszerekkel a genomi proteomikus és integromikus adatok elemzéséhez. Tanított genetikát, populációs genetikát, biológiát, evolúciós biológiát, bioinformatikát és klinikai kutatási elveket. Alapító szerkesztőként a rákinformatika vezetője volt. A genomikai proteomika bioinformatika és a klinikai döntés-elemzés területén recenzált folyóiratok áttekintőjeként szolgál. Regionális és országos találkozókat szervezett a bioinformatikában.Megkapta a Sloan / US DOE posztdoktori díját a számítási molekuláris biológiában Dr. Masatoshi Nei és Web Miller vezetésével a Pennsylvaniai Állami Egyetemen.

orvosokatisztanlatasert.hu/dr-james-lyons-weiler-a-koronavirusrol/

Politológus Mihály 2021.01.12. 21:18:44

@Piffu: De hát te vitatkozol vele. :) Azt mondja a videóban, hogy "ez nem csak egy vírusos légúti megbetegedés, a test sok szövetére hatással van." Te meg arról győzkődtél engem a másik blogon, hogy ez nem rosszabb mint egy influenza.

Azért tartja veszélyesnek az oltást, mert abban is ugyanazok a peptidek vannak, mint a vírusban, amik szerinte nagyon veszélyesek.

Piffu 2021.01.15. 13:47:40

@Politológus Mihály: Tévedés. Nem vitatkoztam vele, és nem figyeltél eléggé. Értelmesen elmondta a fickó, hogy akik nincsenek oltva, gyakrabban kaphatják el a vírust, de enyhe (vagy többnyire semmilyen) tünetekkel megússzák azt, ellenben az oltottak a vad vírussal találkozva súlyos mellékhatásokkal találkoznak. Az oltottak 21százaléka! (és akkor még csak a rövidtávú mellékhatásokról beszéltünk). Meg mondjuk arról, ami a videóban szinte csak mellékmondatként szerepel, hogy a többi oltás mellékhatásairól MÉG NINCSENEK ÉRTÉKELHETŐ VIZSGÁLATOK... De már milliókat oltanak vele...
süti beállítások módosítása