Politológus Mihály

Így csúsztat Gődény - Mit mondott a WHO?

2020. október 13. 14:12 - Politológus Mihály

Az elmúlt napokban rengetegen megosztották Gődény György álhírét amely szerint a WHO megerősítette volna, hogy a "COVID nem veszélyesebb mint az influenza."

A valóságban annyi történt, hogy a WHO legújabb becslése szerint a Föld lakosságának kb 10%-a fertőződőtt meg eddig a vírussal. Csak ennyit állítanak a Gődény által bizonyítékként linkelt hírben.

Innentől aztán meglódul Gődény fantáziája. Kiszámolja, hogy ez csak 0.14%-os IFR (Infection Fatality Rate), ami szerinte "egyezést mutat a szezonális influenza adataival". Már itt csúsztat, hiszen az influenza IFR-je a WHO szerint jóval 0.1% alatt van, de figyelmen kívül hagyja azt is, hogy

- a WHO-nak van becslése az éves influenza halálozásra, ennek felső értéke 650,000. A COVID halálozás nemsokára eléri az 1.1 milliót. Ha csak a mostani mértékben növekszik ez a szám, akkor is kétszer annyi halottja lesz a COVID-nak. (A halálozás becslése megbízhatóbb, mint az IFR-é.)

- a COVID sokkal gyorsabban terjed (2.8 körüli R0 érték, szemben az influenza 1.3-as értékével), így jóval többen fertőződhetnek meg, és emiatt jóval több halálos áldozat is lehet

- egy vírus veszélyességét nem lehet csak a mortalitással mérni. A COVID-19 lefolyása jóval kellemetlenebb egy sima influenzánál (személyes tapasztalatból mondom), és sok esetben maradandó egészségkárosodást is okoz. Belehalni többnyire krónikus beteg, idős emberek szoktak (ez alól is vannak kivételek), de fiatal, egészséges emberekkel is csúnyán el tud bánni. Példa erre az OSC vízilabdacsapata, ahol ketten is komolyan lebetegedtek, az egyikük kétoldali tüdőembóliával került kórházba, a másik tüdőgyulladást kapott.

- a gyorsabban terjedő, súlyosabb lefolyású COVID betegség generálta betegmennyiség sokkal erősebben túlterhelheti az egészségügyi ellátórendszert, ami a megfelelő ellátás hiányában covidos és más betegségben szenvedő betegek állapotának romlásához, esetleg halálához is vezethet. (Ezért kell laposítani a görbét.)    

A WHO tehát nem állította, hogy a COVID kevésbé lenne veszélyes, mint az influenza, ezt csak Gődény költötte hozzá a hírhez, a fent felsorolt tények ellenére.

De nem elégedett meg ennyivel. Írásában ezek után előveszi a WHO márciusi 3.4%-os becslését, ami teljesen egyértelműen a CFR-re (Case Fatality Rate) vonatkozik, és ezt veti össze a fentebb kiszámolt IFR számmal. A CFR-nél a halottak számát az igazolt esetekkel osztjuk el, míg az IFR-nél a becsült fertőzésekével (amelyek jelentős része tünetmentes). A 10%-os bejelentésről szóló hírben is benne van, hogy több mint hússzor annyian lehetnek a fertőzöttek, mint az igazolt esetek.

Gődény ezek után óriási felfedezésként adja elő, hogy a márciusi CFR szám 25-ször magasabb, mint az általa most kiszámolt IFR, és le is vonja a teljesen hibás következtetést, hogy "a korlátozó intézkedések nemcsak most, hanem a járvány egész ideje alatt megalapozatlannak bizonyultak." Óriási felelőtlenség hamis információkkal aláásni a járvány elleni védekezés sikerességét egy olyan helyzetben, amikor a kormány koronavírus kutatócsoportjának vezetője szerint "ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásainkat".

godeny.jpg

Nem marad ki ebből az írásból sem, hogy a halálozási adatok sem lehetnek megbízhatók, mivel nem lehet tudni, hányan haltak meg valóban a COVID miatt, és hányan haltak meg más okból úgy, hogy jelen volt a szervezetükben a vírus. A Nature magazinban nemrég megjelent egy cikk, amelyben 32 ország halálozási adatait vizsgálták, és összesen 600 ezerrel több halálozást találtak, mint az előző év azonos időszakában, amelyből csak 413 ezer volt COVID halálesetként regisztrálva. Ennek két oka lehet, egyrészt a covidos betegek által leterhelt egészségügy nem tudott ellátni más súlyos betegeket, másrészt valójában többen halhattak meg a COVID miatt is.

A magyar halálozási statisztikák kedvezően alakultak az év első felében, de mi viszonylag könnyen megúsztuk az első hullámot.A jelenlegi napi COVID halálozási adatok már meghaladták a tavaszit, és a járvány még felszálló ágban van. (Az elmúlt 3 hétben közel 300-an haltak meg a COVID miatt, míg előtte fél év alatt csak 600-an.) Az elhunytak alapbetegségeiből nem lehet tudni, hogy mennyivel rövidítette meg az életüket a vírus. A közelmúltban volt arra is példa, hogy egy fiatal tanár COVID okozta halála kimaradt a hivatalos statisztikából, és csak a sajtó nyomására került bele. Összességében, a külföldi tapasztalatok alapján a halálozást inkább felfelé kell majd utólag korrigálni.     

Gődény a napokban elkezdett adományokat gyűjteni követőitől a mozgalom saját híroldalának működtetéséhez, miközben az általa képviselt Közös Nevező 2018 párt még nem számolt el a 153 milliós visszafizetendő állami támogatásával. Nem lenne meglepő, ha a jelenlegi mozgalma is hamarosan párttá alakulna.   

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politologusmihaly.blog.hu/api/trackback/id/tr8116237666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anita Szabo 2020.10.14. 07:24:58

A cikk nem veszi figyelembe azt sem, hogy a Covid-nál milyen szinten csalnak a statisztikákkal pl. hogy mindenkit a covid halottjának számolnak, ha bármikor korábban már mutattak ki nála fertőzést, függetlenül attól, hogy miben halt meg valójában, illetve hogy az influenzát nem szokták teszttel keresni, ellentétben a coviddal, stb.
Szóval ez is csak egy alaptalan lejárató cikk, amit jópénzért megírt egy gerinctelen alak, csakhogy félelmet keltsenek az emberekben, (ami stresszt okoz, az meg betegséget).

Salzmann Zsolt 2020.10.14. 08:29:18

@Anita Szabo: Hogy kelthet félelmet a józan, félrefordításoktól mentes cikk a járvány körül kialakult nézeteltérésekről?

Politológus Mihály 2020.10.14. 09:50:36

@Anita Szabo: Mielőtt sértegetni kezdene, olvassa el a posztot végig. A kép alatti részben erről a témáról is írtam, és linkeltem a Nature magazin vonatkozó cikkét. Ez a világ egyik legmegbízhatóbb tudományos folyóirata.

Ezt a blogot a szabadidőmben, hobbiból csinálom, senki nem fizet érte.

Chariot33 2020.10.15. 10:26:39

@Anita Szabo: Amit ír a konkrétan hazugság. Bármilyen alapbetegségi van/volt az elhunytnak akkor számítják bele a Covidos halálesetek közé, ha pozitív a tesztje ÉS tüdőgyulladás +ennek kövezkezményeibe, halt bele.

GünterSchmidt 2020.10.16. 10:13:21

@Anita Szabo: Legyen boldog a járványtagadásával, de szeretném megkérni, hogy amennnyiben tüneteket produkál, úgy legyen kedves rezgésszámot váltani és ne a magyar egészségügyet terhelni. Ez igaz bármilyen más betegségére is. ;)

Más: Valaki nem szólna a Főninek, hogy állítsa le a szakállas fiatalembert? Nem erre, nem ezekre az esetekre készült az a törvény, ami miatt kommentelőket vittek el? Nincs azzal baj, hogy mit gondol, de ne terjessze, hanem mondja el a közeli ismerettségi körében és ne terhelje tovább a közvéleményt a sejtéseivel.
süti beállítások módosítása