Politológus Mihály

Ne csináljunk mártírt Gődényből!

2020. december 12. 13:20 - Politológus Mihály

Pénteken ismert járvány-szkeptikusoknál tartott házkutatást a rendőrség, számítógépeket foglaltak le és bevitték Gődény Györgyöt. A hírre megmondóemberek sora (Hont, Puzsér, Konok, TGM) reagált azzal, hogy bár vannak fenntartásai Gődénnyel szemben, itt most a szólásszabadság védelmében ki kell állnunk mellette.

Szerintem ennél összetettebb a probléma.

A tavaszi koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény módosította a BTK-t, kiterjesztve a rémhírterjesztés értelmezését. Májusban rövid időn belül két városban (Gyulán és Szerencsen) is helyi ellenzékieket vittek be a rendőrök rémhírterjesztés gyanújával, 50 lájkos Facebook posztok miatt, amikben nem állítottak semmi valótlant. Az egyik feljelentő a gyulai fideszes polgármester volt, így elég egyértelmű, hogy a Fidesz politikai bosszúra használta fel ezt a lehetőséget. Ez volt az a pont, ahol mindent el lehetett volna mondani szólásszabadság ügyben, amit persze többen meg is tettek (pl. Hadházy Ákos).

Eközben Gődény György, a 150 millió forint közpénzt eltüntető Közös Nevező 2018 kamupárt vezetője, milliós nézettségű járvány-szkeptikus videói sikerét kihasználva, százezres mozgalmat épített fel hónapok alatt. Saját alternatív hírportált hozott létre, amelyen szándékosan félremagyarázott hírekkel (lásd itt és itt) tévesztette meg követőit. Országos oltásellenes és maszkellenes aláírásgyűjtéseket szervezett, amelyeket adatgyűjtésre használt fel, és a korlátozásokat szorgalmazó tudósok ellen uszította követőit. Eddig egyedül a Facebook nehezítette meg a dolgát azzal, hogy időnként törölte valamelyik csoportját, de ezt aztán heteken belül újraépítette.

Amit Gődény csinál, az nem a szólásszabadság gyakorlása. Nem egyszerűen véleményt nyilvánít, tudatosan téveszt meg tömegeket anyagi haszonszerzés céljából. A fent említett véleményvezérek nagyvonalúan eltekintenek Gődény kamupártos múltjától, mondván az egy másik sztori, pedig ez egyenes folytatása annak. A Közös Nevező 2018 egyetlen mondanivalója az ellenzék szapulása volt, és Gődény most is az ellenzéket okolja, amiért "belehajtotta" a kormányt az újabb korlátozások bevezetésébe. (Mint ha az ellenzék bármit is ki tudna kényszeríteni Orbántól...) Az adatgyűjtés, mozgalomépítés egyetlen célt szolgál, a felkészülést a 2022-es választásra, a Gődény Párt 2.0-ra (lásd az erről szóló bejegyzést)

Gődény tevékenysége a Fidesz érdekét szolgálta, ezért nem siettek eddig fellépni ellene, vagy elővenni végre a Közös Nevező 2018 milliói miatt. Mostanra viszont a komolyra fordult járványhelyzetben már kezdett kényelmetlenné válni, ezért lépni kellett valamit. TGM vagy Puzsér állításával szemben őrizetbe vételről nem volt még szó, csak előállították. (Általában azt állítják elő, aki nem reagál az előzetes idézésekre.) Nagyon meglepődnék, ha nem úszná meg pénzbüntetéssel az egészet. (Amire majd gyűjtést rendez a nyája körében.) Az egész médiafelhajtás és a mártír-szerep pedig csak tovább növeli a népszerűségét, így már rövidtávon is jól jön ki ebből.

Aki ebből az egészből rosszul jött ki, az a Polt Péternél Gődényre panaszt tevő Kocsis-Cake Olivió és pártja, a Párbeszéd, akit előbb Gődény, majd Hont és Puzsér is felelősnek nevezett meg a történtekért, pedig a rendőrségi közlemény szerint egy régebb óta tartó nyomozás eredménye volt az akció, nem feljelentésé. Kocsis-Cake oldalát el is lepték a gyűlölködő bejegyzések. Valószínűleg a Fideszt ez sem bántja különösebben, sőt.

A Fidesz évek óta szűkíti a szólásszabadság kereteit. A fent említett májusi esetek, vagy az Index bedarálása mérföldkövei voltak ennek a folyamatnak. Gődény esete a fentiek miatt nem illeszkedik ebbe a sorba, és a valódi hősökkel szemben is méltatlan most egy szélhámost piedesztálra emelni.       

             

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politologusmihaly.blog.hu/api/trackback/id/tr9016329636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Exploiter 2020.12.12. 16:14:54

Akkor a homeopátia mikor lesz végre büntethető?

Politológus Mihály 2020.12.12. 16:36:49

@Exploiter: Nem értem, hogy jön ez ide, de ha a véleményem érdekel, én nem engedélyezném a homeopátiás termékeket, mert hatástalanok.

Exploiter 2020.12.12. 18:20:45

@Politológus Mihály:

Hát emberek millióit tévesztik meg haszonszerzés céljából.
A hatóság meg hagyja.

Az apokalipszis lovasa 2020.12.12. 18:21:22

@Exploiter: a homeopátiások max. magukat teszik tönkre, hogy nem hatékony szereket használnak, másokat nem. Másrészt a bajaik egy jelentős részére pont megfelelő a placebo. Ez olyan mint a dohányzás, hülyeség, de azért nem büntetjük, mert _annyira_ nem gáz. A vírusköpködés nem ilyen, abba bele lehet halni, de legalábbis hetekre kiesni.

seol 2020.12.12. 18:22:27

@Exploiter:

A homeopátia reklámozása és Gődény tevékenysége között azért megvan az az apró különbség, hogy az, aki elhiszi a homeopátiás vicceket, legfeljebb magának árt, esetleg a családjának (de legtöbbször még csak nem is árt) -- Gődény rajongói meg ezrek életét veszélyeztetik, hősünk pedig konkrét törvénysértésekre buzdít.

Témához: remélem, a nagy szólásszabadságvédők ugyanezzel a vicces retorikával védenék azokat is, akik arról győznek meg 'üzletszerűen' ezreket, hogy "nem használ az óvszer az AIDS ellen úgysem", "ha lefekszel 100 szűz lánnyal, kigyógyulsz az AIDS-ből, illetve a szifiliszből", "a náthára domestost kell inni, mert fertőtlenít". Kis sarkítás, és eljutunk oda, minek korlátozni az ún. terrorimámok ún. véleményét is.

Halibuli 2020.12.12. 18:37:57

A TV-ben meg büntetlenül lehet küldeni a "pénzenergiát".
"tudatosan téveszt meg tömegeket anyagi haszonszerzés céljából" Orbánra ezerszeresen ráillik.

élhetetlen 2020.12.12. 20:06:03

@Exploiter: Nem büntetném a homeopátiás szerek forgalmazását, csak kötelezővé tenném, hogy piros, olvasható nagyságú betűkkel írják rá, hogy nem pótolja az orvosi kezelést. Ha már most is így van, akkor bocs, nem tudom, még soha nem vettem „csodaszert”.

Exploiter 2020.12.12. 20:06:18

@seol:

Az aidsel az a difi, hogy az ellen lehet védekezni és nem fogja így is, úgy is elkapni mindenki, függetlenül attól, hogy ki mit tesz, nem tesz, miben hisz, vagy nem hisz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.12.12. 20:06:32

@Exploiter: Ahogy előttem írták. A homeopátiás bolondság csak a használójának nem használ - ezzel árthat - míg a vírus tagadó másoknak árthat.
Kár az előzetes moderálásért. Matyi nyert, mert megakadályozta a normális beszélgetést.

seol 2020.12.12. 21:59:37

@Exploiter:

Kiemelhetted volna azt is, hogy az AIDS 4 betű, ha már irreleváns megfejtésekbe fogtál.

Egyébként meg -- továbbra is mellékszál -- amikor egy-egy versenyzőt meggyőz a helyi sámándoktor, hogy ha megerőszakol 10-42-100 szűzlányt, akkor kigyógyul a szifiliszéből, nem pont a védekezés szok' lenni a legfontosabb szempont.

Exploiter 2020.12.12. 21:59:53

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ez a szó, hogy vírustagadó, magában intellektuálisan idegesítő.

Egyébként miért, mi történik? Ha valaki nem hisz benne, akkor abból jobban jön ki a vírus, vagy az akaratával teremti azt meg?

Azt ne mondd, h kevésbé védekezik és az számít bármit is, miután minden tizedik ember aki szembe jön veled aktív fertőzött.

Exploiter 2020.12.12. 22:00:09

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Pl a sokat vitatott maszk téma.

Én tudok egy ilyet küldeni, tele van hivatkozva tanulmányokkal, tucatszám.

swprs.org/face-masks-evidence/

Valaki valaha tudott linkelni olyan tanulmányt, ami igazolta volna, h az számít bármit is, ha egy anyagdarabot kötsz a fejed elé? Mármint olyan igazit, mint ami ebben van.

Nem mintha zavarna, hordja mindenki, én is hordom, hogy ne ingereljem az őrülteket, csak speciel nem változtat semmin, akar hiszel benne, akar nem.

birkamenet 2020.12.12. 22:53:04

Azért reménytelen nép ez a magyar, mert a kretén, ostoba degeneráltakról 1000000000-szer többet beszélnek az emberek, mint az értelmes emberekről. Reality müsorok, agyamputáltakra szabott vetélkedők, egybites birkatáborra kalibrált össznemzeti média és az ezeket színtisztán felszopó "privát" médiasegédhagsereg, az pandémia első hullámában a túlélés érdekében rögtön pizza futárnak állt "világhírü" magyar médiasztárok, Gödény és társai, ezekkel van tele a média, az ostoba magyarja ezekhez igazítja az életét.
Amilyen a mosdó.

CoolKoon 2020.12.12. 23:24:39

TGM-et továbbra is egy komolytalan figurának tartom, így (a romániai helyzetjelentéseit leszámítva) nem különösebben érdekel, hogy miket vartyog össze-vissza. Puzsér dumája viszont meglepett, mert erről a Gődényről tényleg kiderült, hogy egy cinikus rohadék. Képzett gyógyszerész, komoly orvoslátogatói gyakorlattal, így pontosan tudja, hogy az, amit csinál, nemcsak gonosz, de életveszélyes is. Az, hogy az ostoba birkáit biológusokra uszítja, még a kisebbik baj lenne amúgy (mert hát ha az illetőnek van vér a pucájában, akkor úgy küldi el őket az anyjukba, hogy öröm lesz nézni). Ha ugyanis az általa terjesztett elmebajnak komoly követőtábora lesz, akkor az súlyosan veszélybe sodorna mindenféle oltásprogramot (pláne egy olyan helyzetben, ahol nem jut mindenkire oltóanyag, mert bizony ez lesz a helyzet), és ő ezt pontosan tudja. Na ezért kell elítélni, nem pedig a "véleménye" miatt (érdekes amúgy, hogy mindig, minden büdös náci azt hangoztatja, hogy neki csak "véleménye" van).

seol 2020.12.13. 09:39:04

@Exploiter:

Csak egybe néztem bele, nagyjából az ellentéte van benne annak, amit a propagandaoldalon* írnak róla, mi több, részletesen le is írják, mire jó és mire nem az, amit kiszámoltak -- az swprs-en fogtak a tanulmányból pár számot, amelyről nem fogták fel, micsodák, majd büszkén "következtettek". Tudom, tudom, ebben az egyben pont hazudnak, de ha a többi linket is átnézném.

Egyébként -- mint ahogy azt sokezerszer le is írták már -- a maszk hordása nem kifejezetten téged véd (egy kicsit azért téged is), hanem arról van szó, hogy egy fertőzött sokkal kevesebb vírust juttat a külvilágba, ha van rajta maszk (ezt lehet mérni, mérték is, hajrá).
Megszámolni azt, hogy egy maszkos fertőzött mennyivel kevesebb embert fertőzött meg így, mint akkor, ha nem lett volna rajta maszk, meglehetősen macerás (nem mondom el, miért), szóval nincs más hátra, el kell hinned bemondásra, hogy a kevés/nulla kiáramló vírus jobb a kurvasoknál.

* en.wikipedia.org/wiki/Swiss_Policy_Research

seol 2020.12.13. 09:39:16

@Exploiter:

Persze, a vírustagadó sok szempontból béna, még a 'járványtagadó' is jobb lenne.

seol 2020.12.13. 09:39:42

@CoolKoon:

TGM-nél van pár téma, amelyben érdemes rá odafigyelni, talán nem csak az, amelyet említettél, de az utóbbi években tényleg kínos gyakran. És hát nem lehet előre rájönni, melyik cikke melyik skatulya, de azért még tőle is meglepett, hogy sikerült a sorozatnézést és a plázázást párhuzamba állítania a járványtagadással (ha jól rémlik, hadd ne olvassam el megint azt a viccet), még akkor is, ha feltűnt már, mennyire tart mindentől, amit nem ismer -- és hát majd' minden, amit a "modern élet vívmányának" nevezünk, ilyen.

Egyébként érdekes, TGM-et az, amikor szélbalos csürhék lehetetlenítenek el embereket ártalmatlan, sőt, igaz véleményük miatt, messze nem szokta ennyire zavarni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.12.13. 09:40:05

@Exploiter: Mondd! Neked párás a maszkod belül amikor hordod? Nos akkor nézz utána mi az a cseppfertőzés, kohézió, diszperzió, felületi feszültség! Ha ezeket a fogalmakat tudod értelmezni, akkor magadtól is rájössz. Kevés ész is elég lenne hogy megértse valaki, hogy a nagyobb cseppek amelyek a legveszélyesebb hordozók, megtapadnak a maszkon belül. De nektek annyi sincs.

driver70 2020.12.13. 09:40:28

@CoolKoon: A biológusnál Happystone -ra gondolsz? Nehéz nála hiteltelenebbet találni,.Az oltást pedig szerintem csak azok kérik akiknél a folyamatos maszk használat oxigén hiányt okozott

Exploiter 2020.12.13. 11:52:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Engem nagyon könnyű tényekkel meggyőzni.
Elég mutatni egy országot, ahol bevezették menet közben magában és látható csökkenést értek el vele.
Ellentétet tudok mondani, pl franciák.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.12.13. 11:52:27

@driver70: Milyen oxigén hiány? Levezetnéd matematikailag, mennyivel kevesebb oxigént kapsz, ha az átlagos légvétel 0,5 liter, a maszk mögött kb. 0.1 liter van, amit újra belélegzel és az átlagos oxigén felhasználás a beszívott oxigén 20 százaléka. Percenként 20 lélegzetvétel számolva, mennyi plusz lélegzetvétel kell ahhoz hogy a maszk mögött megkapd ugyanazt az oxigén mennyiséget? Amíg ezt nem tudod kiszámolni, addig teljesen hiteltelen ökör vagy. Vigyázz, a gázanalitikai dolgozataim az egyetemen mindig ötösek voltak, én ki tudom számolni!

Exploiter 2020.12.13. 11:52:33

@seol:

Kár, ennek a való életben semmi eredménye nincs.

Exploiter 2020.12.13. 11:52:47

@Politológus Mihály:

:D

Az első hosszan taglalja, hogy hát nincs közvetlen bizonyíték, de találtunk néhány esetet, amit fel tudtunk használni, ha hunyorogva nézed, mintha lenne korreláció. Igaz, hogy pl az európai országokban sehol sem csökkent ettől az esetszám magában, de hátha használ mégis.

A második csak kinyilatkoztat, a harmadik meg hasraütéses.

Mondom, tőlem rózsafüzért is morzsolgathatunk, pont annyira hat, csak ne adjuk már elő, mint tényt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.12.13. 21:35:20

@Exploiter: Egy kiterjedt járványnál már a védelmi intézkedésekkel nem tudsz csökkenteni, max a görbe meredeksége lesz kisebb.
süti beállítások módosítása