Politológus Mihály

Előválasztás: a Fideszes hekkelés ellenszere

2021. május 15. 11:11 - Politológus Mihály

"Százezer tudatos fideszes résztvevő az ellenzéki előválasztáson elég lehet ahhoz, hogy megváltoztassa akár kétmillió valódi ellenzéki szavazó akaratát" - figyelmeztet Mérő László a Telexen megjelent publicisztikájában.

A professzor megoldást is javasol a problémára: "legyen nyilvános, hogy kik szavaztak az előválasztáson, és a szavazók listáját hozzák nyilvánosságra nagyon látványosan! Továbbra is titkos, hogy ki kire szavaz, de a résztvevők kiléte nem. Az a lista teljesen nyilvános, és járásonként, kerületenként, vagy akár utcánként elérhető"

Mérő szerint ebből kiderülne, hogy mennyi "köztudottan fideszes szavazó" szavazott egy adott jelöltre, és "a trollok által győzelemre segített jelölt visszaléphet az igazi győztes javára."

Minden tiszteletem ellenére is ki kell mondanom, hogy Mérő ötlete egy a valóságtól teljesen elrugaszkodott, bárgyú javaslat, mivel:

- akinek nincs Kubatov-listája, az hozzávetőlegesen sem tudja, hogy ki a fideszes. Nekem például fogalmam sincs, hogy a házamban lakók közül ki milyen szavazó. De még ha lenne is egy illegális adatbázisom a legutóbbi választás alapján, a pártszimpátiák változhatnak akár egyetlen rendelet hatására is (gondoljunk a védettségi igazolványos megkülönböztetésre). Aki egy éve még fideszes volt, ma már nem biztos, hogy az, és ez fordítva is igaz lehet, a gyakran radikálisan lezáráspárti ellenzéktől pártolhattak át nyitáspártiak a Fideszhez.

- a Fidesznek viszont jelentősen megkönnyítenék az ellenzéki szavazók listájával a Kubatov-lista frissítését (ők nyilván jobban ki tudják ebből szűrni a sajátjaikat), így hatékonyabban tudnának mozgósítani a választáson

- de még ha ki is lehetne így szúrni, hogy nagy számban szavaztak vélhetően fideszes trollok, egész biztosan nem lépne vissza a nyertes. A trollok ugyanis azért szavaztak rá, mert vagy nyilvánvalóan elbukik majd a kormánypárti jelölttel szemben, vagy eddig is együttműködött titokban a Fidesszel. Előbbi esetben ez számára is nyilvánvaló volt, tehát ha az ellenzéki győzelem lenne a célja, el sem indult volna. 

És akkor el is érkeztünk a Fideszes hekkelés egyetlen igazi ellenszeréhez: ne indítsunk rossz jelölteket.

Dobrev Klára elutasítottsága 44%, több, mint bármelyik három másik miniszterelnök-jelölté összesen. A Medián áprilisi felmérése alapján az ellenzéki választók közel fele semmiképp sem választaná Gyurcsány feleségét. (Ugyanez a szám Márki-Zay Péter esetén mindössze 6%, és senki más nincs 20% fölött.) Dobrev az egyetlen jelölt, akivel garantáltan elbukik az ellenzéki összefogás.

A Fidesz azért terelte egy listára az ellenzéket, hogy mindenki összegyurcsányozódjon. Az ő favoritjuk Dobrev, és meg is fogják tolni. Ennek egyetlen ellenszere az lenne, ha Dobrev nem indulna.

De akkor miért indul?

Ugyanez a helyzet az egyéni választókerületekben is. Az ellenzéki sajtó részletesen beszámolt róla, hogy a zuglói parkolási mutyiban az MSZP együttműködött a Fidesszel. Ennek ellenére az MSZP azt a Tóth Csabát indítja ismét, akire ezen kívül még számos más sötét ügy árnya is rávetül, és akkor még nagyon óvatosan fogalmaztam. Amikor Tóth Csaba megtudta, hogy a Momentum az ő körzetében indítja Hadházy Ákost, egy fideszes lejárató videó megosztásával támadt riválisára. Az előrejelzések szerint viszont Hadházy biztosan vezet.

Vajon kihez fordulhat most Tóth Csaba segítségért?

És meglepődne valaki, ha kiderülne?

Akkor miért indítja az MSZP ezt az embert?      

Nem lenne egyszerűbb az ellenzéki jelöltek listájáról kihúzni a fideszes kollaboránsokat, mint a szavazókéról, Professzor Úr? 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politologusmihaly.blog.hu/api/trackback/id/tr4516560746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lenörd hofstadter 2021.05.17. 16:46:09

Amit ez a "professzor" kitalált, alapból egy nagy baromság.
A fideSSnek rohadtul nem érdeke az, hogy a saját szavazóival turbósítsa fel az ellenzéket és így látszólagosan növelje azok a táborát. Nekik az a fontos, hogy minél kevesebben menjenek el az ellenzékiek közül, a sajátjaik közül senki, akkor lehet elbagatellizálni az egészet és ráhúzni valami baromságot amivel lejáratják. Ha a saját szavazóikkal felhúzzák a létszámot, ők bacnak rá.
Professzorkámnak ennyi idősen már van némi gondja a matematikával.

Egy szuperigaz ember 2021.05.17. 16:46:28

Nézzünk szembe a tényekkel: nem a Fidesz terelte össze az ellenzék egy részét, hanem a saját hatalomvágyuk és ezért feladták korábbi elveiket is. Egyik szövetséges pártnak nincs érdemi támogatása ahhoz, hogy kormányozzon. Én pl. Jobbikos szavazóként miért "égjek" a Momentum, a DK vagy az MSZP hülyesége előtt? Eszem ágában sincs olyan jelöltre (jelen esetben pl. Kunhalmi Ágnes) vagy olyan listára szavazni, amivel a fenti pártokat támogatnám. Mérő javaslatától már csak egy lépés, hogy a beazonosított Fideszes szavazókat rúgják ki az állásukból vagy zárják börtönbe. Gondolják, ami Leninnek bejött Oroszországban 1918-ban, az most itt megismételhető?

DFK 2021.05.17. 16:46:40

Látszik, a baloldal beijedt a saját választóik butaságától: lehet, mást választanak, mint akit várnának a központban. Esetleg a legdemagógabb, a legprimitívebb futna be...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.17. 16:46:44

Vicces lesz, hogy a ballibek csinálnak maguknak egy érvénytelen előválasztást.

midnight coder 2021.05.17. 16:46:48

Jogos kérdés, ugyanakkor Fletóék a legerõsebb párt az ellenzéki oldalon - sok-sok birka hisz még ma is az öszödi Igazságbeszédben.

Boldeone Bull 2021.05.17. 16:47:07

Százezer tudatos fideszes résztvevő az ellenzéki előválasztáson elég lehet ahhoz, hogy megváltoztassa akár kétmillió valódi ellenzéki szavazó akaratát"

Szerintem , ez inkább csak egy fikció , de nem lesz bekövetkező valóság. A kormányoldal szavazói között elsöprő többsègben lesznek azok, akik nem adják a nevüket , a szemèlyes adataikat , lakcím , stb egy " baloldali " pártszövetsèg előválasztásához. Aki szavazni fog, annak adatai adatbázisba kerülhetnek , utána már nem mossa le senki a " delikvensről" hogy ellenzèki beállítottságú.
Arról nem beszèlve, hogy a tömeges mèretű előválasztási manipuláció - ami szerintem gyorsan kiderülne - a kormánypárt nèpszerűsègèt csökkentenè a választási versenyben , mivel igazolná az ellenzèk állításait, hogy a kormánypárt nem akar tiszessèges politikai versenyt , ami a demokrácia elutasítása egyben ...
Úgy látom , most nagy a riadalom a Fideszben, ès már a hètvègen elkezdtèk Karácsony minden eddigit meghaladó osztását: fizetős YouTube ès Facebook hirdetèsben próbálják győzködni a nèpet , hogy Karácsony mennyire alkalmatlan , de ha ennyire alkalmatlan akkor mièrt kell az összes kormányhű lakajèrtelmisègnek fizetett hirdetèsben kampányt folytatni ellene ?? Ez valahogy nem illik a Fidesz önmagáról hirdetett imázsába , ès mèg van egy èv a választásig ...Ez a szardobálas kontraproduktív lesz, szerintem a kormánypártnak , hiszen a saját gyengesègükre hívja fel a figyelmet ...A "gyengèkkel" , mert Karácsony szerintük gyenge , nem harcol az erős...
Valójában , Karácsony èppen azért erős, mert Orbán teljes antitèzise : sem erősnek, sem tèvedhetetlennek nem tűnik, de szelíd, bèkès, konstruktív ès èrzelmeket is mutat ...
Ha a szardobálást akarja folytatni a kormány , az nem fog eredmènyre vezetni : sem Karácsony , sem Marky- Zay nem nagyon kikezdhető . Karácsony èlete nyitott könyv , egy èv múlva lejárt lemezek lesznek az alkalmatlanságát harsogó ellenmèdia állításai..
Ha kománypárt " ember lenne a gáton" , akkor egy politikusuk tv - vitára hívná Karácsonyt , hogy bebizonyítsák hamisak az állításai , ezt sem merik megtenni, mert tudják - minden állításukkal ellentètben - Karácsony a legtöbbször jól èrvel , igazak az állításai
Vajon 2022- ben lesz miniszterelnöki ( jelölti) tv vita?
Orbán kiáll az összellenzèk jelöltje ellen , vagy elmenekül? 100% hogy elmenekül..

Itt a Fidesz propagandagèpezetènek a legcèlravezetőbb út az lehet , ha ellentèteket szítanak az ellenzèk soraiban, ebben viszont valóban nagyok ...Nagyon nagyok....Legutóbb ennek volt köszönhető a 2\3...

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2021.05.17. 16:47:15

Tökmindegy ki lesz a befutó az előválasztáson, a vérfideszellenes bárkit megválaszt orbánc ellenében, legyen az dobrev, karácsony, jakab, de ha kell tőlem akár lehet fekete győr, egy gróf vagy egy márki is. Én például bármelyiküket megválasztom, csak orbánc és tolvajbandája eltakarodjon. Ilyen szempontból tök mindegy mit kínlódik a fidesz, kit akar magának, úgysem ők fognak a választáson az ellenzékre szavazni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.05.17. 16:47:31

"a Fidesznek viszont jelentősen megkönnyítenék az ellenzéki szavazók listájával a Kubatov-lista frissítését"

Szemérmesen hallgatsz arról, hogy ezzel a baloldal is könnyen létrehozhatna egy saját listát a szimpatizánsairól. Ezt még akkor is nagyon jól tudnák használni, ha belekeveredve akár 10-20% Fidesz-szimpatizáns is.

Ahogy arról is megfeledkezel, hogy a Kubatov-lista (már amennyiben még használható és használják is valamire) ilyen frissítése vsz. több kárt okozna, mint hasznot, hiszen ennek során kihúznák róla azokat a Fidesz-szavazókat is, akik csak az előválasztást meghekkelendő mennek el szavazni.

ulpius66 2021.05.17. 16:47:41

Most mindenki ezen a ballibsi előválasztáson lovagol.......

Kérdem én, Ulpius Tamás, AZ ELLENZÉKI LISTÁT KI ÁLLÍTJA ÖSSZE, ÉS MILYEN SZEMPONTOK SZERINT??

Mán csak azért kérdem, mert a Parlamentbe jutók fele, kb. 40-50 fő erről a listáról kerül be.....

ERRŐL A LISTÁRÓL IS LESZ ELŐVÁLASZTÁS??????????????

ulpius66 2021.05.17. 16:48:02

Ezt a ballibsi "előválasztósdit" meg lehet előzni, EGY ELŐREHOZOTT VÁLASZTÁSSAL, KB. 2021 SZEPTEMBERÉBEN.

A Fidesz-Kdnp folyamatosan erősödik (a ballibsi közvélemény-kutatók szerint) az ellenzék ugye még ekkor teljesen felkészületlen......

2021 júliusában összeül a Parlament, aztán jól feloszlatja magát, Áder meg 2021 szeptemberére meg jól kiírja a választásokat.

... és akkor a mostani ballibsi filozófálások az előválasztásról meg elenyésznek!

Dont forget to bring a towel 2021.05.17. 16:48:05

mit fogsz kapni a dékás szektától :D

ben2 2021.05.17. 16:48:29

1. Ha minden indulónak lenne realitás érzéke és minden esélytelen jelölt visszalépne, akkor nem indulna senki.

A jelölteket ugyanis pont azért támogatják nagy számban az egyik ellenzéki csoportban, amiért a másikban elutasítják. Pl. tök mindegy, hogy a DK kit indít, az mindenképpen Gyurcsány kesztyűbábja lesz. A DK-sok pont ezért szavaznának rá, miközben mindenki más ezért nem. De ha a DK egyáltalán nem indíthatna jelöltet, akkor a DK-sok miért szavaznának egyáltalán, sőt ha már az előválasztáson sem reprezentálhatnák magukat, akkor miért maradnának egyáltalán az ellenzéki koalícióban?

2. Ha minden indulónak lenne realitás érzéke, akkor előválasztás nélkül megállapodnának a legesélyesebb jelöltben és nem kellene előválasztást tartani.

3. Hogyan definiálnák egyáltalán a jó és a rossz jelöltet?

Normál esetben a jó jelölt ugyebár azt jelentené, hogy a legkevésbé elutasítottabb az ellenzéki koalíciós partnerek számára.
Csakhogy az ellenzék nem így működik. Ahelyett, hogy moderálnák egymást, inkább megpróbálják a többiek sz..rságait lenyomni a választóik torkán a szavazatmaximalizálás érdekében.
Azaz a DK-s meggyőzi magát, hogy Európai Egyesült Államok ide vagy oda, a pár éve még az EU-ból kilépést sürgető Jobbikra kell szavazni, a Jobbikos pedig meggyőzi magát, hogy muszáj lesz a "szemkilövetőkre" szavazni, a Momentumos meg ugye úgy definiálja az oligarchát, hogy "aki állami pénzen gazdagodott meg", miközben ott vigyorog mellette a pódiumon Gyurcsány Ferenc.
Persze a pártok már csak ilyenek, de az ellenzéki hátország sem jobb. A belvárosi ballib értelmiség meggyőzi magát, a Jobbik már nem náci és ha előkerül pár karlengetős, zsidózós videó, akkor jólvan na, bárkivel megesik az ilyen, de már becsszóra nem gondolják komolyan. A Jobbikos meg hazajön a pride ellenes tüntiről és meggyőzi magát, hogy őneki alapvetően semmi baja a melegekkel és a házasság fogalmát is hajlandó átgondolni, miközben nem is olyan régen még homofób jelszavakat skandált.
És így tovább. Tehát ahelyett, hogy az ellenzék sokszínűsége lenne a biztosíték arra, hogy mindenki csak azt rakja a közösbe, ami a többiek szemét nem csípi, inkább mindenki vállalja a vállalhatatlant, mert csak így maradhat játékban.
Persze ettől még - ha hozza az elvárt szavazat mennyiséget - lehet ez működő stratégia. Csak innentől nagyon nehéz a jó és a rossz fogalmát definiálni, mert ahhoz meg kellene állapodni valamiféle alapértékekben, miközben az ellenzéki pártok és a holdudvaraik - pont a koalíció érdekében - a saját alapértékeik felszámolásán fáradoznak.

Nancsibacsi 2021.05.17. 16:48:47

Nekem már amikor felmerült az előválasztás jött az az ötlet, hogy én tuti Dobrev Klárára fogok szavazni, illetve a DK-ra. Sajna a jobbikos jelölt nem elég náci - pedig azzal a fidesz 3/4 is meglenne, ha Vona maradt volna, esetleg a Novák Előd -, így marad Apró Antal unokája, és Gyurcsány felesége. Azért ez se rossz - valljuk be. Ezzel a választási probléma kb meg is van oldva. Sajnos a demokrácia ilyen dolog - ezt jobb ha elfogadjátok. Lehet hogy pár választási bukásba még bele fog nektek telni hogy kikupálódjatok a demokrácia működéséből. Ja, és nem zavarna az, ha ezzel a nevem megjelenne kb az összes párt listáján, meg weboldalon - és akkor mi van? Majd a szomszéd meg fog haragudni, hogy ellenzéki szavazó vagyok :-D Hagyjuk már a hülyeségeket. Valószínűleg ezzel sokkal több valódi szavazót ijesztenétek el, mint ahány trollt.

Egyébként amúgy ez a trollkodás csak arra jó, hogy legyen magyarázat a vereségre, mert szerintem az ellenzék már most is látja, hogy azért nem olyan sétagalopp ez a választás, mint amilyennek a külön-külön megszerzett voksok szummázása után kinézett. Itt azért borzasztó sok "érdekes" dolog történhet, ami akár az ellenzéki koalíció szakadásához is vezethet, nézzünk pár lehetőséget:
1. Bejön a trollkodás, és az előválasztást DK-sok nyerik minden körzetben (egyáltalán körzetenként lesz?), Dobrev Klára lesz a listavezető, miniszterelnök jelölt. Mondanom sem kell hogy ezzel gyakorlatilag garantáltan bukta az ellenzék a választást, ráadásul a DK kivételével pártok kb be se fognak kerülni, mert 4-en marakodhatnak azon a 12 listás helyen amit szereznek. Szóval ebben az esetben max 1 hétig fog élni a szivárvány-náci koalíció, utána meg indul mindenki saját listán, ahogy eddig is.
2. Nem jön be a trollkodás, de bejön az, amivel a fidesz nyert sokszor - hogy igaz csak kicsivel, de mindenhol jobb lesz a Karigeri, vagy éppen a Jakab. Így előáll az a felállás hogy 150-ből 130 helyen a jobbik jelöltjét kell támogatni. Vagy a Karigerét - bocs, nem tudom most éppen melyik pártban van. DK meg indul mondjuk 3 helyen. MSZP 1 helyen. És ide jön a 3. pont:
3. Arra rájöttetek, hogy automatikus átszavazás nincs. De automatikus párthűség sincs - tehát ha valaki látja, hogy az ő körzetében a PM-es jelöltet kell támogatni, akkor hiába szavazott volna ő alapvetően az MSZP-re - a listás voksot is a PM-re rakja. Bocs ha esetleg a PM nem indulnak - nem érdekel ennyire az ellenzéki bohóckodás, hogy képben legyek az aktuális MSZP-SZDSZ utódpártokból. Szóval akinek kevés egyéni jelöltje lesz, az listán se számíthat sok jóra. Egyetlen kakukktojás a Jobbik, mert hát azért MSZP-ről Jobbikra vagy visszafelé átszavazani - az azért durva lenne.

Szóval nehéz lesz ez, egyáltalán nem lefutott meccs, és még az se biztos hogy ezzel az előválasztással nem fogjátok ti magatok felbontani a koalíciótokat. És nyilván - a fidesz harcolni fog. És ott nem grál-lovagok vannak, akik a lovagi szabályok szerint, kard és pajzs, és ha kiesik a kezedből megvárják míg fölveszed, hanem minden hájjal megkent zsoldosok akik tökön rúgnak, és ahogy összegörnyedsz hátha szúrnak. Ha ezt nem bírod - akkor felejtsd el ezt a szakmát.

Galerida 2021.05.17. 16:48:50

Majd Gyuri bátyánk eldönti....

arthurthedent 2021.05.17. 16:48:57

Szóval évek óta ment a duma, hogy ha öszefogás lenne, akkor az elbukna a fidesz. Most viszont ez a duma:

"A Fidesz azért terelte egy listára az ellenzéket"...

Hogy ti. az összefogást a fidesz csinálta. Anyám borogass! :(

DFK 2021.05.17. 16:49:01

Ha már a vezető jelöltek között is árulót kerestek, akkor nektek kuka.

Rodney2 2021.05.17. 16:49:08

Gondolom Mérő professzor ugyanúgy leszálló ágba került már, mint TGM-től Demszkyig oly sokan. Ez bizonyos kor után szinte normális dolog. Megdöbbenve olvastam azt a cikket. Ekkora hülyeséget a valósággal kapcsolatban álló ember hogy tudott kitalálni (valaki írta TGM-ről, hogy már legalább 10 éve elvesztette a kapcsolatot a valósággal)

Arról nem beszélve, hogy mennyire felel meg a TITKOS választás jogának az, ha kifüggesztik a lépcsőházban/faluházán hogy kik az ellenzéki szavazók. Baaazmeg..... (főleg azt figyelembe véve, hogy egyesek szerint diktatúra van és már egy facebook like-ért is rúgtak ki embert az állásából) Leszálló ág?? Még enyhén fogalmaztam...

Politológus Mihály 2021.05.17. 16:50:58

@ulpius66: Nem lesz sajnos, de kellett volna.

Politológus Mihály 2021.05.17. 16:53:24

@arthurthedent: Úgy is lehetett volna összefogás, hogy van egy MSZP-P-DK és egy Jobbik-Momentum-LMP lista, és kölcsönösen visszalépnek egymás javára megállapodás szerint.

Politológus Mihály 2021.05.17. 16:55:56

@ben2: A DK-s jelöltek között is vannak népszerű emberek, pl Kálmán Olgát sokan szeretik a DK-n kívül is.

Az elutasítottságot kell nézni, abban óriási különbségek lehetnek, lásd Dobrev 44%-át.

11 Favágó 2021.05.17. 22:14:48

nem lesz itt semmi baj - a magyar ügyvéd felelős az előválasztás tisztaságáért.
Bár tulajdonképpen már az is elég ütős, hogy erre őt találták meg

birka menet 2021.05.18. 08:11:38

A fidernyákok szellemi szinvonalát ismerve teljesen zsákutca lenne, ha orbán azt üzenné a birkáinak, hogy menjetek és szavazzatok dobrevra. Mert pár hónap múlva (2022-ben) a 100 ezer kisfidernyák agysebész megy majd a szavazófülkébe és orbán helyett dobrevet fogja behúzni, mert há ugye maga a vezír mondta, hogy dobrevre kell szavazni!
süti beállítások módosítása